TESHUMAR.BE est dedié à la CULTURE du peuple touareg? de ses voisins, et du monde. Ce blog, donne un aperçu de l actualité Sahelo-Saharienne. Photo : Avec Jeremie Reichenbach lors du Tournage du film documentaire : « Les guitares de la résistance Touaregue », à la mythique montée de SALUT-HAW-HAW, dans le Tassili n’Ajjer-Djanet- Algérie. 2004. Photo de Céline Pagny-Ghemari. – à Welcome To Tassili N'ajjer.
lundi 8 juin 2009
Nomad's Land: Kel Assouf (Toeareg) & Aziza Brahim
Tweedaagse rond nomadenvolkeren met film, muziek en debat met vandaag als thema woestijnnomaden.
Brabant, vrijdag 12/06/2009 - (Concertmelding)
Op initiatief van toeareg Harouna ‘Anana’ Aboubacar presenteren we een tweedaagse rond nomadenvolkeren met film, muziek en debat. De eerste avond staat in het teken van de West-Afrikaanse nomadenvolkeren, de tweede belicht de Roma-cultuur.
Openen doen we met de film ‘Teshumara, gitaren van de touareg-rebellen’ van Jérémie Reichenbach. In 1963, kort na de onafhankelijkheid van Mali, kwam de touareg-bevolking in opstand tegen de nieuwe regering. De opslag werd bloedig neergeslagen en door opeenvolgende droogtes dienden de touaregs te vluchten van Mali en Niger naar Algerije en Libië. In die context ontstond een nieuwe muzikale cultuur. De film vertelt de geschiedenis van de Touareg-rebellie en de rol die de groep Tinariwen daarin speelde.
We sluiten aan met een panelgesprek over de situatie van de touaregs in Niger en de gevolgen van de uranium-ontginning.
We eindigen de avond met Kel Assouf, de groep van Anana Harouna. Kel-Assouf is een tamachek-woord (de taal van de Touaregs) en betekent "zoon van de woestijn", maar ook "zoon van het oneindige", of zelfs "zoon van de eenzaamheid". De composities zijn gebaseerd op het traditionele Touareg-repertoire, maar ze zijn tegelijkertijd verrijkt met de culturele invloed van elke artiest.
Anana Harouna, oprichter en zanger van de groep, is afkomstig van Niger. Toen hij twaalf was vluchtte hij met zijn familie naar Libië. Op zijn zeventiende bevond hij zich tussen leven en dood tijdens een rebellie. Sindsdien betekende de gitaar voor hem een middel om zijn rechten op te eisen zonder bloedvergieten. Zijn songs gaan over het leven in ballingschap, over vrijheid, over liefde en vrede voor alle volkeren ter wereld. De muziek van Kel Assouf is muziek die "de harten doet dansen". Speciaal voor de gelegenheid nodigde Kel Assouf de jonge Saharoui-artieste Aziza Brahim uit. Brahim is de nieuwe stem van de Saharoui. Sedert 1975 leven meer dan 200.000 Saharouis in vluchtelingenkampen in het Zuiden van Algerije. Ze zijn gevlucht toen Marokka hun land bezette. Omdat de mannen aan het front zijn, vormen de vrouwen de steunpilaren van hun maatschappij. Alles wordt door hen geregeld; het onderhoud van de tenten, de opvoeding van de kinderen, sociale kwesties, enz. In feite maken zij een leven dat al meer dan 30 jaar onaanvaardbaar is menselijk.
Toegang:
Leden: 7 Euros
Voorverkoop niet-leden: 10 Euros
Kassa niet-leden: 12 Euros
We aanvaarden cultuurwaardebons & article 27
Reservatie via overschrijving, voorverkoop in Fnac.
Organisatie:
Een samenwerking van vzw Temet met Muziekpublique
Vrijdag 12 juni 2009, 19.30, Molière, Naamsepoortgalerij, Bolwerksquare 3, 1050 Brussel
Bonjour il y abeaucoup de Nigerien a Brussels et en Belgique qui visitent le site niger1 si on parle de cet evenment je suis sur que beaucoup le verront et iront au concert
RépondreSupprimerecrivez nous a niger1.com@gmail.com
http://www.niger1.com